32233888

مدیریت رنگ در چاپ

شما هم حتما تجربه اختلاف رنگ عکس گرفته شده با دوربین عکاسی را روی مانیتور ، کاغذ و خود صفحه دوربین را داشته اید . اختلاف رنگی که حتا در نرم افزار های مختلف طراحی نیز شاهد آنها بوده ایم . در این مقاله کمی با رنگ و مدیریت رنگ آشنا می شویم .

در این مقاله میخوانید

مدیریت رنگ چیست ؟

شما هم حتما تجربه اختلاف رنگ عکس گرفته شده با دوربین عکاسی را روی مانیتور ، کاغذ و خود صفحه دوربین را داشته اید . اختلاف رنگی که حتا در نرم افزار های مختلف طراحی نیز شاهد آنها بوده ایم . اختلاف رنگ یک تصویر در فوتوشاپ ، ایلاستریتور و کورل دراو . در بسیاری از پروژه های چاپی دیده‌اید که تصویری که در مانیتور دیده اید با چیزی که چاپ شده است بسیار متفاوت شده است. به دانشی که به ما کمک می کند که جلوی این اختلاف‌ها را بگیریم ، دانش مدیریت رنگ یا Color Management می‌گویند.

مدیریت رنگ توسط کاربر در کامپیوتر

چرا مدیریت رنگ؟

فکر نمیکنم جواب دادن به این سوال خیلی سخت باشد. مطمئنن غیر قابل پیش‌بینی بودن رنگ‌ها در حین فرآیند تولید مطلوب هیچکس نیست . مشتری نزدیکترین خروجی را به فایل خود می‌خواهد. 

توقع مشتری از شما ( که درست و به جاست ) اینست که قبل از تولید نتیجه نهایی را ( با اختلافی اندک ) به او نشان دهید. برای همین تولید کنندگان باید بتوانند قبل از تولید نتیجه را برای خودشان و مشتری مشخص کنند. برای این کار معمولا از پروف یا پرینت نزدیک به تولید نهایی استفاده می‌کنند.

colorproof

مشکل از کجا شروع میشود؟

دید انسان از توانایی بالایی برخوردار است ولی دستگاه‌های اطراف ماهیچ کدام این توانایی را ندارند و نمی توانند با وسعتی که انسان رنگ را می‌بیند ، رنگ را ببینند و یا نمایش دهند و یا چاپ کنند.

دستگاه‌ها در برابر نور و رنگ قدرت و توانایی‌ متفاوتی دارند.

شما حتما انواع مانیتور با قیمت های مختلف را دیده اید. فرق این مانیتورها دقیقا سر همین توانایی‌اشان برای نمایش درست رنگ‌ها است. یک مانیتور معمولی تعداد کمی از طیف بزرگ رنگهایی که در طبیعت وجود دارد و چشم ما می تواند ببیند را نمایش می‌دهد و در طرف مقابل یک مانیتور حرفه‌ای که معمولا برای کارهای دقیق مثل کارهای عکاسی ، طراحی گرافیک و یا پزشکی استفاده می‌شود ، می‌تواند طیف وسیعی از رنگها را نمایش دهد.

این موضوع برای سایر دستگاه های درگیر با نور و رنگ نیز وجود دارد. دوربین ارزان ، دوربین گران . اسکنر گران ، اسکنر ارزان ووو…

مشکلات از جایی شروع می‌شود که بخواهیم یک تصویر را عکاسی کنیم و آن را چاپ کنیم . در این فرآیند انواع اتفاق‌ها می‌افتد. بطور مثال عکسی که گرفته ایم با چیزی که دیده ایم فرق دارد . عکس را وقتی روی مانیتور شرکت یا چاپخانه باز می‌کنیم رنگهایش متفاوت است و وقتی هم که چاپ می‌شود کاملا رنگهایش تغییر کرده است. اینجا جایی است که بحث مدیریت رنگ به وسط میاید تا مشکلات را کمتر کند.

all imaging chain

کالر گاموت یا Color Gamut

همانطور که در بالا اشاره کردیم در دنیای واقعی تعداد رنگهای بیشماری وجود دارد. به این محدوده رنگ در دنیای مدیریت رنگ کالرگاموت یا Color Gamut گفته می‌شود. 

محدوده رنگ هر دستگاه نسبت به توانایی اش متفاوت است ، بنابراین در دنیای مدیریت رنگ می‌گوییم که آن دستگاه محدوده رنگ بزرگتری را می‌تواند نشان دهد یا چاپ کند یا کالرگاموت بزرگتری دارد. 

در دنیای مدیریت رنگ از یک چند ضلعی برای نشان دادن محدوده رنگ استفاده میشود .

محدوده توانایی چشم انسان در دیدن رنگ

فضای رنگی یا Color Space

در دنیای رنگ به این محدوده های رنگ ، فضای رنگی یا color Space  می‌گویند. این فضاهای رنگی در دستگاه‌های مختلف متفاوت است. از فضاهای رنگی معروف می‌توانیم به sRGB و AdobeRGB اشاره کنیم.

فضای رنگی Lab بزرگترین است و چیزی شبیه به هر آنچه که چشم انسان توانایی دیدن آن را دارد است . بقیه فضاهای رنگی از Lab کوچکتر هستند.

اختلاف فضای رنگی RGB و LAB

Color Profile چیست ؟

پروفایل رنگ یا Color Profile  یک فایل کامپیوتری است که فضای رنگی یک دستگاه را تعریف می کند. . هردستگاه پروفایل مخصوص به خود را دارد. به طور مثال مانیتورها پروفایل های مخصوص به خودشان را دارند و پرینترها پروفایل‌های مخصوص به خودشان را دارند.

پروفایل‌ها کلا به دو دسته پروفایل‌های عمومی و اختصاصی تقسیم می‌شوند.

پروفایل‌های عمومی:

پروفایل‌هایی هستند که شرکت‌ها و یا کارخانه‌ها به صورت عمومی برای دستگاه‌هایشان می‌سازند و قابل دسترسی و دانلود هستند.

بطور مثال پروفایل مانیتور که در جعبه دستگاه وجود دارد و یا پروفایلی مثل Fogra 39 و یا Swop

پروفایل‌های اختصاصی:

پروفایل هایی هستند که ما باید بوسیله دستگاه‌های مخصوص برای دستگاه‌هایی که از آنها استفاده می‌کنیم بسازیم.  

بطور مثال پروفایلی که برای مانیتور یا پرینتر یا ماشین چاپ می‌سازیم. ولی اگر یک پروفایل برای پرینترمان ، برای چاپ روی کاغذ گلاسه ساختیم ، این یک پروفایل اختصاصی است.

ادامه دارد ……..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *